Sposób przygotowania:
Szynka duszona z fenkułem
Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w plastry o grubości 1-2 cm. Przełożyłam do miski, posypałam solą czosnkową, czosnkiem niedźwiedzim, ziołami prowansalskimi, pieprzem i dodałam odrobinę soli i łyżkę oleju. Wymieszałam dokładnie i odstawiłam na ½ godziny. Zawartość puszki z pomidorami przelałam do miski, dolałam ½ szklanki wody, dodałam drobniutko pokrojoną papryczkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Fenkuł umyłam, obrałam z zewnętrznej warstwy i pokroiłam w cienkie plastry. Mięso oprószyłam mąką i obsmażyłam na rozgrzanej z odrobiną oleju patelni. W wysokim rondlu z grubym dnem ułożyłam połowę mięsa, na nim rozłożyłam pokrojony koper włoski. Następnie włożyłam do rondla pozostałą część mięsa i zalałam wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. Dusiłam pod przykryciem na minimalnej mocy palnika przez 40 – 50 minut. Na koniec dolałam śmietanę i gotowałam jeszcze 2 minuty. Podałam z tłuczonymi ziemniakami i ogórkami konserwowanymi.