dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Szynka duszona z fenkułem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wieprzowina duszona z koprem włoskim w pikantnym sosie pomidorowym

Szynka duszona z fenkułem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka duszona z fenkułem

 

Sposób przygotowania:

Szynka duszona z fenkułem
Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w plastry o grubości 1-2 cm. Przełożyłam do miski, posypałam solą czosnkową, czosnkiem niedźwiedzim, ziołami prowansalskimi, pieprzem i dodałam odrobinę soli i łyżkę oleju. Wymieszałam dokładnie i odstawiłam na ½ godziny. Zawartość puszki z pomidorami przelałam do miski, dolałam ½ szklanki wody, dodałam drobniutko pokrojoną papryczkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Fenkuł umyłam, obrałam z zewnętrznej warstwy i pokroiłam w cienkie plastry. Mięso oprószyłam mąką i obsmażyłam na rozgrzanej z odrobiną oleju patelni. W wysokim rondlu z grubym dnem ułożyłam połowę mięsa, na nim rozłożyłam pokrojony koper włoski. Następnie włożyłam do rondla pozostałą część mięsa i zalałam wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. Dusiłam pod przykryciem na minimalnej mocy palnika przez 40 – 50 minut. Na koniec dolałam śmietanę i gotowałam jeszcze 2 minuty. Podałam z tłuczonymi ziemniakami i ogórkami konserwowanymi.
Szynka duszona z fenkułem
Mięso pokroiłam w 1-2 cm plastry, a koper w cieniutkie plastry
Szynka duszona z fenkułem
kotlety obsmażyłam z obu stron na patelni
Szynka duszona z fenkułem
Pomiędzy dwiema warstwami mięsa ułożyłam fenkuł
Szynka duszona z fenkułem
Całość zalałam sosem pomidorowym i dusiłam pod przykryciem

Tagi:

zioła szynka