Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Wieżyczka z buraka z serkiem czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Łatwa, bardzo zdrowa i pyszna przekąska (lub przystawka) z buraka. Idealny dodatek do obiadu mięsnego.

Wieżyczka z buraka z serkiem czosnkowym

Składniki:

Wieżyczka z buraka z serkiem czosnkowym

 

  • 2 buraki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • serek twarogowy śmietankowy ok 350g
  • świeża bazylia
  • świeży szczypiorek - średni pęczek

 

Sposób przygotowania:

Wieżyczka z buraka z serkiem czosnkowym
Buraki myjemy pod bieżącą wodą i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości - ok 35 minut. Ugotowane buraki studzę, obieram i kroję w plastry. Ja pokroiłam je na plastry o długości 0,5 cm, ale stwierdzam iż były nieco za grube, więc Wam polecam pokroić na cieńsze :) Do miseczki przekładam serek. wyciskam do niego 3 ząbki czosnku. Dodaję posiekaną bazylię i szczypior. Całość solę i pieprzę. Nakładam serek na buraka - robię przekładaniec. Pomiędzy każdy plasterek buraka nakładam sporą ilość serka. Wierzch można dodatkowo opruszyć szczypiorem. Zamiast wieżyczki można również ułożyć buraka na płasko - jak caprese. Smacznego!

Tagi:

buraki