Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna kapusta z białą fasolą i grzybami suszonymi co roku gości na moim Wigilijnym stole. Jest naprawdę pyszna.

Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami

 

 

Sposób przygotowania:

Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami
Fasolę umyć, zalać zimną wodą i pozostawić na noc. Na drugi dzień dodać 2 liście laurowe i 5 ziarenek ziela angielskiego. Dodać też kostkę warzywną i ugotować. Grzyby umyć, zalać zimną wodą i pozostawić na noc. Wyjąć, pokroić w mniejsze kawałki. Podlać wodą, dodać kostkę grzybową i udusić pod przykryciem. Kapustę pokroić i podlać wodą. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dodać kostkę warzywną i ugotować. Wymieszać. Dodać uduszone grzyby. Dodać ugotowaną fasolę. Wymieszać. Przyprawić do smaku. Mąkę wymieszać z 1/4 szklanki zimnej wody, wlać do kapusty. Dokładnie wymieszać i zagotować. Podawać na gorąco.
Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami
Fasolę namoczyć na noc a na drugi dzień ugotować.
Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami
Namoczone wcześniej grzyby ugotować z kostką grzybową.
Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami
Kapustę ugotować z kostką warzywną liśćiem laurowym i zielem angielskim.
Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami
Kapustę zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą.