Sposób przygotowania:
Wigilijna kapusta z grzybami i powidłami
Kapustę lekko płuczemy w zimnej wodzie i kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i płaską łyżeczkę soli i zalewamy wodą. Gotujemy aż kapusta będzie miękka, po czym studzimy i odciskamy wodę, i zalewamy świeżą wodą. Grzyby moczymy chwilę w zimnej wodzie. Do kapusty dodajemy grzyby i podsmażone drobno pokrojone cebule. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu 2 godziny. Odstawiamy, a następnego dnia gotujemy kolejne 2 godziny. Co jakiś czas mieszamy i pilnujemy aby woda się nie wygotowała i kapusta nie przypaliła.Pod koniec gotowania dodajemy powidła śliwkowe i mieszamy z kapustą. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna możemy dodać więcej powideł.