Sposób przygotowania:
Wigilijna kapusta z jaśkiem
Fasolę moczymy wieczorem dzień wcześniej - zalewamy ją wodą aby dwukrotnie przekraczała ilość fasoli. Następnego dnia gotujemy fasolę w wodzie w której moczyliśmy ją, dodajemy ziele angielskie liść laurowy i solimy ją - gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do jej miękkości, odcedzamy przy czym zostawiamy około 200 ml wywaru z fasoli. W między czasie, kapustę kiszoną płuczemy kroimy, zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy przez około 20 - 25 minut, woda powinna dość mocno wygotować się - resztę odcedzamy. Cebulę drobno kroimy, na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i podpiekamy ją, następnie dodajemy kapustę kiszoną - przyprawiamy pieprzem - dokładnie mieszamy - na koniec dodajemy ugotowaną fasolę oraz wywar z niej, całość mieszamy i odparowujemy przez około 5 minut.