Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Wigilijna kapusta z jaśkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wigilijna kapusta z jaśkiem - święta tuż tuż

Wigilijna kapusta z jaśkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wigilijna kapusta z jaśkiem

 

Sposób przygotowania:

Wigilijna kapusta z jaśkiem
Fasolę moczymy wieczorem dzień wcześniej - zalewamy ją wodą aby dwukrotnie przekraczała ilość fasoli. Następnego dnia gotujemy fasolę w wodzie w której moczyliśmy ją, dodajemy ziele angielskie liść laurowy i solimy ją - gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do jej miękkości, odcedzamy przy czym zostawiamy około 200 ml wywaru z fasoli. W między czasie, kapustę kiszoną płuczemy kroimy, zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy przez około 20 - 25 minut, woda powinna dość mocno wygotować się - resztę odcedzamy. Cebulę drobno kroimy, na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i podpiekamy ją, następnie dodajemy kapustę kiszoną - przyprawiamy pieprzem - dokładnie mieszamy - na koniec dodajemy ugotowaną fasolę oraz wywar z niej, całość mieszamy i odparowujemy przez około 5 minut.
Wigilijna kapusta z jaśkiem
na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę
Wigilijna kapusta z jaśkiem
następnie dodajemy do cebulki kiszoną kapustę
Wigilijna kapusta z jaśkiem
następnie dodajemy ugotowaną fasolę oraz wywar
Wigilijna kapusta z jaśkiem
całość mieszamy i odparowujemy - podajemy

Tagi:

kapusta