bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Wigilijna zupa krem z grochu łuskanego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczna i postna zupa z grochu łuskanego (połówek) , idealna na wigilijny stół. U mnie to smak dzieciństwa.

Wigilijna zupa krem z grochu łuskanego

Składniki:

Wigilijna zupa krem z grochu łuskanego

Zupa:

  • 500 gram grochu łuskanego (połówki)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 2 litry wody
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego

Zasmażka:

Dodatkowo:

  • groszek ptysiowy
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Wigilijna zupa krem z grochu łuskanego
Groch łuskany zalewamy wodą i moczymy około 2-3 godziny. Do garnka wsypujemy groch, zalewamy wodą, wrzucamy obrane i pokrojone warzywa, delikatnie solimy i gotujemy do miękkości. Wyciągamy z garnka ziele angielskie i listki laurowe, całość miksujemy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Robimy jasną zasmażkę: w małym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, zalewamy wodą , mieszamy i wlewamy do zupy, jak zakipi to zdejmujemy z ognia. 

Podajemy z groszkiem ptysiowym i posypujemy natką pietruszki.

Tagi:

zupa wigilia