Sposób przygotowania:
Zupa z suszonych grzybów leśnych
Grzyby należy zalać szklaną gorącej wody i odcedzić. Wody nie wylewamy. Odstawiamy grzyby do ostygnięcia i ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy je na łyżce oliwy. Przekładamy do garnka. Dodajemy cebulę, pokrojoną w plasterki marchewkę i posiekaną pietruszkę, ale nie wszystko. Dodajemy przyprawy i zalewamy bulionem. Gotujemy jakieś 15 minut.
Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Zupę zabielamy śmietaną i łyżką mąki. Mąkę można omylić.
Przed podaniem dodajemy resztę pietruszki.
Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Zupę zabielamy śmietaną i łyżką mąki. Mąkę można omylić.
Przed podaniem dodajemy resztę pietruszki.
gusia1000
Paweł Zuchol