Sposób przygotowania:
Wigilijne kluski z makiemETAP 1:
1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
ETAP 2:
2. Mak opłukać, następnie zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie zmielić dwukrotnie.
ETAP 3:
3. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut. Orzechy i suszone śliwki pokroić na drobne kawałki.
ETAP 4:
4. Masło roztopić i wlać do maku, dodać orzechy, skórkę pomarańczową, rodzynki, suszone śliwki oraz miód. Całość dokładnie wymieszać i wlać aromat migdałowy.
ETAP 5:
5. Na samym końcu masę makową przełożyć do makarony i razem wymieszać.
Leszek Rozpędek
pyszalka
EwelinaP
W Niemczech dokładnie nie pamiętam w jakim sklepie.
mocsłodkości
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2