Sposób przygotowania:
Wigilijno-PIĄT-kowe łazanki z opieńkami
Opieńki jeśli świeże, oczyścić, opłukać, nastawić do zblanszowania (ok. 5 min) w niewielkiej ilości wrzątku. Odcedzić. Kapustę podzielić na ćwiartki, ugotować, osączyć na sicie.Drobno pokrojoną cebulę zrumienić na maśle, dodać zblanszowane grzyby i dusić razem 3 - 4 minuty, następnie dodać posiekaną kapustę, doprawić solą i pieprzem, dusić wszystko razem około 15 min pod przykryciem.Z mąki jaj i niewielkiej ilości wody zagniatamy twarde ciasto.Rozwałkowujemy je cienko, a gdy przeschnie, kroimy łazanki.Gotujemy w osolonej wodzie.Odcedzamy, mieszamy z masłem.Żaroodporny półmisek lub inne żaroodporne naczynie smarujemy masłem, układamy na nim warstwami łazanki, kapustę z grzybami, obkładamy wiórkami - plasterkami masła i zapiekamy w piekarniku.