Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Wigilijno-PIĄT-kowe łazanki z opieńkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Łazanki na piątkowy obiad, lub na Wigilijną Wieczerzę, ale niekoniecznie, dobre jest i innego dnia

Wigilijno-PIĄT-kowe łazanki z opieńkami

Składniki:

Wigilijno-PIĄT-kowe łazanki z opieńkami

 

  • mąka - 25 dag
  • jajka - 3 szt
  • masło - 2 łyżki
  • kapusta - 1 główka
  • cebula - 1 - 1,5 szt
  • pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • opieńki (świeże, lub z solanki) - 0,5 kg
  • masło do zapiekania - 3 - 4 łyżki - może być mniej

Sposób przygotowania:

Wigilijno-PIĄT-kowe łazanki z opieńkami
Opieńki jeśli świeże, oczyścić, opłukać, nastawić do zblanszowania (ok. 5 min) w niewielkiej ilości wrzątku. Odcedzić. Kapustę podzielić na ćwiartki, ugotować, osączyć na sicie.Drobno pokrojoną cebulę zrumienić na maśle, dodać zblanszowane grzyby i dusić razem 3 - 4 minuty, następnie dodać posiekaną kapustę, doprawić solą i pieprzem, dusić wszystko razem około 15 min pod przykryciem.Z mąki jaj i niewielkiej ilości wody zagniatamy twarde ciasto.Rozwałkowujemy je cienko, a gdy przeschnie, kroimy łazanki.Gotujemy w osolonej wodzie.Odcedzamy, mieszamy z masłem.Żaroodporny półmisek lub inne żaroodporne naczynie smarujemy masłem, układamy na nim warstwami łazanki, kapustę z grzybami, obkładamy wiórkami - plasterkami masła i zapiekamy w piekarniku.