jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wigilijny barszczyk

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Nie wyobrażam sobie wigilii bez czerwonego barszczyku.

Wigilijny barszczyk

Składniki:

Wigilijny barszczyk

 

Sposób przygotowania:

Wigilijny barszczyk
Na żeberkach i włoszczyźnie gotujemy rosół.Grzyby moczymy na noc. Namoczone gotujemy, po czym studzimy. Buraki obieramy, kroimy w cieknie plasterki, zalewamy wodą do ¾ wysokości. Dokładamy 1,5 łyżki octu i sporządzamy wywar. Gotowy odcedzamy. Z gotowego rosołu wyjmujemy mięso oraz warzywa. Do czystego dodajemy wywar spod grzybów oraz buraczków. Całość doprawiamy do smaku.Groch moczymy na noc. Następnego dnia gotujemy w lekko osolonej wodzie. Przed podaniem potrawy groch odcedzamy. Porcjujemy na talerze. Podajemy zalany barszczykiem. Całość posypujemy natką pietruszki.