Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Wilgotna i aromatyczna babka marmurkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Babka przygotowana na maślance brzoskwiniowej. Miękka, wilgotna i aromatyczna.

Wilgotna i aromatyczna babka marmurkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wilgotna i aromatyczna babka marmurkowa

 

  • mąka pszenna tortowa - 3 szklanki (szkl. o poj. 250ml),
  • cukier - 1,5 szklanki,
  • kakao - 4 łyżki
  • szczypta soli,
  • jaja - 4 w rozmiarze M,
  • proszek do pieczenia - 2 łyżki,
  • mleko - 0,5 szklanki,
  • maślanka o smaku brzoskwiniowym - 1,5 szklanki,
  • olej - 14 łyżek,
  • aromat waniliowy - kilka kropel (lub łyżka cukru waniliowego),

 

Sposób przygotowania:

Wilgotna i aromatyczna babka marmurkowa
Ciast przygotowujemy tak jak muffiny. Jaja roztrzepujemy. W jednej miejsce łączymy suche składniki, w drugiej misce łączymy suche - poza kakao. Łączymy zawartości obydwu misek do połączenia się składników. Masę dzielimy na 2 części, do jednej z nich dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem o pieczenia. Wylewamy kolejno - połowę jasnego ciasta, następnie połowę ciemnego, pozostałe jasne i pozostałe ciemne. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
Wilgotna i aromatyczna babka marmurkowa
W jednej misce łączymy suche składniki w drugiej mokre
Wilgotna i aromatyczna babka marmurkowa
Masę dzielimy na 2 częsci i do jednej dodajemy kakao
Wilgotna i aromatyczna babka marmurkowa
Do tortownice wlewamy kolejno po połowie jasnego i ciemnego ciasta
Wilgotna i aromatyczna babka marmurkowa
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 50-60min w 180 stopniach