IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Wilgotne wiosenne muffinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mięciutkie i lekko wilgotne muffinki. Z przepisu wychodzi ok 15 sztuk.

Wilgotne wiosenne muffinki

Składniki:

Wilgotne wiosenne muffinki

 

  • 250g mąki
  • 90g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 90g oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

 

  • Masa :
  • 0,5 kostki margaryny
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 80 ml ajerkoniaku
  • "stokrotki" z opłatka dekoracyjnego

Sposób przygotowania:

Wilgotne wiosenne muffinki
Składniki sypkie wymieszać ze sobą. Składniki mokre wymieszać ze sobą. Połączyć składniki i zmiksować na jednolitą masę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać ciasto do wysokości ok 2/3 papilotki. Piec 20 min w temp. 170°C. Margarynę zmiksować z cukrem pudrem, a następnie dodać ajerkoniak. Gotową masę nałożyć do szprycy i dekorować babeczki. Na masę układać stokrotki. Smacznego !!