Sposób przygotowania:
Winiec z truskawkami i rabarbarem Eli
Rabarbar umyć i obrać z włókien i pokroić na kawałki.Z umytych truskawek usunąć szypółki.Część truskawek pokroić na cząstki do dekoracji.Margarynę roztopić i przestudzić.Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.Jajka ubić razem z szklanką cukru na puszystą masę.Do masy dodawać na przemian mąkę i maślankę cały czas ubijając.Wlać margarynę i wymieszać.Formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.Ciasto wlać do formy.Do ciasta powtykać truskawki i kawałki rabarbaru.Piec ciasto przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Resztę rabarbaru zalać 2 szklankami wody,dodać 5 łyżek cukru i gotować aż zrobi się gęsta pomada.Wieniec posmarować pomadą rabarbarową i ozdobić cząstkami truskawek.Smacznego!
A.B.