Sposób przygotowania:
Winniczki
Wszystkie zioÅ‚a bardzo drobno posiekać (powinno po posiekaniu być ca. 10 Å‚yżek). Eszelotki również posiekać bardzo drobno. ZÄ…bki czosnku posolić, a nastÄ™pnie rozgnieść w prasce. Wszystko dokÅ‚adnie wymieszać (najlepiej melakserem).
Ślimaki odcedzić z ich puszkowego soku i powkładać po jednym do nabytych wcześniej w sklepie skorupek, następnie wypełnić muszle do pełna powstałym masłem ziołowym.
Piec ca. 10 – 15 minut (do momentu aż roztopi siÄ™ masÅ‚o) w rozgrzanym do ca. 160 – 180°C (góra/dóÅ‚) piekarniku.
Smacznego :))
PS
Można podawać z białym lub czerwonym wytrawnym winem.
Ślimaki odcedzić z ich puszkowego soku i powkładać po jednym do nabytych wcześniej w sklepie skorupek, następnie wypełnić muszle do pełna powstałym masłem ziołowym.
Piec ca. 10 – 15 minut (do momentu aż roztopi siÄ™ masÅ‚o) w rozgrzanym do ca. 160 – 180°C (góra/dóÅ‚) piekarniku.
Smacznego :))
PS
Można podawać z białym lub czerwonym wytrawnym winem.
Tit
p.haju
Wiem tylko tyle ile mi opowiadał mój szwagier (oryginalny francuz).
Winniczki są zbierane od pewnego rozmiaru (przekrój muszli), następnie są one przez kilka dni (ca. 2 tygodnie) głodzone, by się pozbyć resztek roślinności z ich układy trawiennego. Po tym czasie, są wstępnie podgotowywane (sparzenie/wyparzenie), by pozbyć je śluzu, następnie wyjmowane z muszli. Muszle i ślimaki podgotowuje się ponownie osobno, aby pozbyć się resztek śluzu. Czyste ślimaki mogą już być spożywane, lecz szwagier gadał coś jeszcze o następnym ich gotowaniu, przed wpakowaniem ich do piekarnika.
Chyba wygodniej jest je zamówić przez internet w puszkach :)
Pozdrawiam :))
evita0007
Biedne głodzone ;( ale mają żywot.