Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Winogrona w słodkiej zalewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Winogrona na słodko to świetny dodatek do ciasta i deserów.

Winogrona w słodkiej zalewie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Winogrona w słodkiej zalewie

 

  • 1/2 kg winogron
  • 1 łyżka cukru z naturalną wanilią
  • 5 dag naturalnego miodu
  • 2 szklanki wody
  • 10 dag cukru

 

Sposób przygotowania:

Winogrona w słodkiej zalewie
Umyte winogrona osuszyć, ułożyć w przygotowanych słoikach. Wodę z cukrem i cukrem z wanilią zagotować, dodać naturalny miód, wymieszać. Gorącą zalewą zalać owoce w słoikach, zakręcić zakrętki. Na dno garnka włożyć ściereczkę, wlać gorącą wodę, włożyć słoiki, pasteryzować około 10 minut. Gorące wyjąć z garnka, odwrócić do góry dnem i ostudzić.
Winogrona w słodkiej zalewie
Umyte owoce włożyć do przygotowanych słoików
Winogrona w słodkiej zalewie
Z wody i cukru ugotować zalewę połączyć z miodem
Winogrona w słodkiej zalewie
Syropem zalać przygotowane w słoikach winogrona

Tagi:

winogrona