Sposób przygotowania:
Winogrona z jabłkami.
Winogrona myjemy, gotujemy i zakwaszamy octem. Po ostudzeniu
przecieramy je przez sitko. Przecier wlewamy do miski, dodajemy cukier i powoli gotujemy na małym ogniu. Jabłka myjemy, cienko obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w drobna kostkę. Wrzucamy je do gotujących się winogron. Gotujemy tak długo, aż dżem zgęstnieje, a jabłuszka staja się rumiane. Dodajemy goździki , ziele angielskie i imbir. Mieszamy żeby przyprawy się wymieszały ze sobą. Wkładamy do czystych słoików i pasteryzujemy około 15 minut.
przecieramy je przez sitko. Przecier wlewamy do miski, dodajemy cukier i powoli gotujemy na małym ogniu. Jabłka myjemy, cienko obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w drobna kostkę. Wrzucamy je do gotujących się winogron. Gotujemy tak długo, aż dżem zgęstnieje, a jabłuszka staja się rumiane. Dodajemy goździki , ziele angielskie i imbir. Mieszamy żeby przyprawy się wymieszały ze sobą. Wkładamy do czystych słoików i pasteryzujemy około 15 minut.