wazka2008

wazka2008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 367]

Winogrona z jabłkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Takie przetwory można używać do wędlin. Dzieciom raczej nie polecam ze względu na ostry smak.

Winogrona z jabłkami.

Składniki:

Winogrona z jabłkami.

 

Sposób przygotowania:

Winogrona z jabłkami.
Winogrona myjemy, gotujemy i zakwaszamy octem. Po ostudzeniu
przecieramy je przez sitko. Przecier wlewamy do miski, dodajemy cukier i powoli gotujemy na małym ogniu. Jabłka myjemy, cienko obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w drobna kostkę. Wrzucamy je do gotujących się winogron. Gotujemy tak długo, aż dżem zgęstnieje, a jabłuszka staja się rumiane. Dodajemy goździki , ziele angielskie i imbir. Mieszamy żeby przyprawy się wymieszały ze sobą. Wkładamy do czystych słoików i pasteryzujemy około 15 minut.