ohemaa

ohemaa

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Winogronowa sałatka z chili po węgiersku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Podobną sałatkę podano mi w węgierskiej restauracji. Była bardzo pikantna i bardzo orzeźwiająca.

Winogronowa sałatka z chili po węgiersku

Składniki:

Winogronowa sałatka z chili po węgiersku

 

  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 1 salaterka liści różnego rodzaju sałat zielonych
  • 20 dag ciemnych winogron,
  • 15 dag łuskanych pestek słonecznika i pestek z dyni,
  • 15 dag niebieskiego sera pleśniowego,

 

  • Sos:
  • chili (krojone papryczki lub chili w proszku) wg uznania
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 4 łyżki posiekanych ziół,(oregano,bazylia itp.),
  • cukier,
  • sól,

Sposób przygotowania:

Winogronowa sałatka z chili po węgiersku
Liście sałaty porwać na kawałki, miąższ awokado pokroić w cienkie plasterki,winogrona przekroić na pół i usunąć pestki,ser pokruszyć. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę o podsmażyć, posolić, ostudzić. Składniki połączyć i dokładnie wymieszać.

Do oliwy wlać ocet ,doprawić solą i cukrem, wsypać zioła i chili. Przygotowanym sosem zalać sałatkę i ponownie wymieszać.

Pestki słonecznika i pestki z dyni uprażyć na patelni, uważając żeby się nie przypaliły. Można posypać sałatkę od razu, proponuję jednak przed podaniem każdą porcję posypywać oddzielnie.