SUPERPRZEPIS

Winogronowa tarta

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 19
Winogronowa tarta Więcej zdjęć (5)

Pyszna tarta owocowa z dodatkiem soczystych, orzeźwiających winogron. Smakuje pysznie. Oczywiście najlepsze owoce, to te z własnego ogrodu, takie też polecam.

Składniki:

Winogronowa tarta

CIASTO:

  • 260 gram mąki,
  • 150 gram masła,
  • 2 duże żółtka,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 75 gram cukru pudru,
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • ok 3-4 kiście winogrona
  • ok 1,5 -2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • cynamon do smaku
  • jajko do posmarowania brzegów ciasta,
  • cukier trzcinowy do posypania brzegów,
  • cukier puder do posypania tarty przed podaniem

Sposób przygotowania:

Winogronowa tarta

ETAP 1

Winogronowa tarta
Uformowane ciasto schładzamy w lodówce

Na stolnicę wykładamy składniki ciasta. Zagniatamy je. Gotowe ciasto formujemy w kulkę, delikatnie spłaszczamy i odstawiamy na 40 minut do chłodu (lodówki).

ETAP 2

Winogronowa tarta
Przygotowane owoce łączymy z mąką ziemniaczaną

Między czasie winogrono przepłukujemy i dokładnie odsączamy. Gotowe kiście obieramy z koralików. Obrane winogrono łączymy z 1 łyżką mąki ziemniaczanej.

ETAP 3

Winogronowa tarta
Obtoczone w mące winogrono wykładamy na środek ciasta

Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40-42 cm. Środek ciasta posypujemy delikatnie pozostałą mąką ziemniaczaną. Na mąkę wykładamy przygotowane owoce.

ETAP 4

Winogronowa tarta
Pozostawiony "margines" zakładamy na owoce

Pozostawione brzegi ciasta zawijamy do środka nakładając go na winogrono.

ETAP 5

Winogronowa tarta
Brzegi ciasta smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem

Zawinięte ciasto delikatnie dociskamy, smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Owoce dodatkowo posypujemy cynamonem.
Uformowaną tatrę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 35 minut w 180°C. Gotową studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.


Tagi:

tarta