Sposób przygotowania:
Winogronowa tartaETAP 1
Na stolnicę wykładamy składniki ciasta. Zagniatamy je. Gotowe ciasto formujemy w kulkę, delikatnie spłaszczamy i odstawiamy na 40 minut do chłodu (lodówki).
ETAP 2
Między czasie winogrono przepłukujemy i dokładnie odsączamy. Gotowe kiście obieramy z koralików. Obrane winogrono łączymy z 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
ETAP 3
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40-42 cm. Środek ciasta posypujemy delikatnie pozostałą mąką ziemniaczaną. Na mąkę wykładamy przygotowane owoce.
ETAP 4
Pozostawione brzegi ciasta zawijamy do środka nakładając go na winogrono.
ETAP 5
Zawinięte ciasto delikatnie dociskamy, smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Owoce dodatkowo posypujemy cynamonem.
Uformowaną tatrę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 35 minut w 180°C. Gotową studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
misia5