gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Ciasto z kremem i galaretką z winogronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto biszkoptowe z kremem śmietanowym i galaretką z winogronami.

Ciasto z kremem i galaretką z winogronem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z kremem i galaretką z winogronem

 

  • 5 jajek
  • 1 szklanka maki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 gram serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietanfixy
  • 2 galaretki truskawkowe
  • winogrono

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem i galaretką z winogronem
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i cukier i ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wysmarowaną margaryną i posypaną bułą tarta blachę. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Biszkopt studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietanfixami, miksując dodajemy porcjami ser mascarpone i cukier puder. Śmietanowy krem wykładamy na biszkopt. Na kremie układamy winogrona. Galaretki rozpuszczamy w 900 ml wody (można je wcześniej rozpuścić) i odstawiamy do stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na cisto. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Ciasto z kremem i galaretką z winogronem
pieczemy biszkopt i studzimy go.........
Ciasto z kremem i galaretką z winogronem
Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietanfixami, miksując dodajemy porcjami ser mascarpone i cukier puder.
Ciasto z kremem i galaretką z winogronem
Śmietanowy krem wykładamy na biszkopt. Na kremie układamy winogrona.
Ciasto z kremem i galaretką z winogronem
Na ciasto wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki.