Sposób przygotowania:
Tarta czekoladowa z winogronami
CIASTO: z podanych składników szybko zagniatam ciasto. W razie potrzeby dodaję trochę bardzo zimnej wody. Ciasto wkładam do lodówki na około pół godziny. Schłodzone ciasto cienko wałkuję i przekładam je do formy na tartę o średnicy 21 cm. Ciasto przykrywam arkuszem papieru do pieczenia i obciążam go kulkami ceramicznymi lub nasionami fasoli, grochu lub ryżu. Piekę w rozgrzanym do 190°C piekarniku 10 minut, następnie usuwam pergamin oraz kulki. Piekę kolejne 5-10 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Odstawiam do przestygnięcia. MASA CZEKOLADOWA: śmietanę wlewam do rondelka, dodaję masło i bardzo mocno podgrzewam, ale nie dopuszczam do zagotowania. Rondelek zdejmuję z ognia, dodaję połamaną czekoladę. Mieszam, aż czekolada się roztopi. Masę wylewam na upieczone ciasto i schładzam około 2-3 godzin. Schłodzoną kremówkę ubijam mikserem, pod koniec ubijania dodaję cukier. Ubitą śmietaną i pokrojonymi winogronami dekoruję tartę.