anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Tarta czekoladowa z winogronami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Cieniutka warstwa, bardzo kruchego ciasta wypełniona kremem czekoladowym, bitą śmietaną i winogronami.

Tarta czekoladowa z winogronami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tarta czekoladowa z winogronami

 

  • CIASTO:
  • mąka krupczatka - 125 g
  • cukier puder - 1 łyżka
  • masło schłodzone - 80 g
  • żółtko - 1 szt.

 

  • MASA CZEKOLADOWA:
  • czekolada gorzka - 200 g
  • śmietana kremówka - 300 ml
  • masło - 30 g

 

Sposób przygotowania:

Tarta czekoladowa z winogronami
CIASTO: z podanych składników szybko zagniatam ciasto. W razie potrzeby dodaję trochę bardzo zimnej wody. Ciasto wkładam do lodówki na około pół godziny. Schłodzone ciasto cienko wałkuję i przekładam je do formy na tartę o średnicy 21 cm. Ciasto przykrywam arkuszem papieru do pieczenia i obciążam go kulkami ceramicznymi lub nasionami fasoli, grochu lub ryżu. Piekę w rozgrzanym do 190°C piekarniku 10 minut, następnie usuwam pergamin oraz kulki. Piekę kolejne 5-10 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Odstawiam do przestygnięcia. MASA CZEKOLADOWA: śmietanę wlewam do rondelka, dodaję masło i bardzo mocno podgrzewam, ale nie dopuszczam do zagotowania. Rondelek zdejmuję z ognia, dodaję połamaną czekoladę. Mieszam, aż czekolada się roztopi. Masę wylewam na upieczone ciasto i schładzam około 2-3 godzin. Schłodzoną kremówkę ubijam mikserem, pod koniec ubijania dodaję cukier. Ubitą śmietaną i pokrojonymi winogronami dekoruję tartę.
Tarta czekoladowa z winogronami
Schłodzone ciasto cienko wałkuję i przekładam je do formy na tartę o średnicy 21 cm.
Tarta czekoladowa z winogronami
Ubitą śmietaną i pokrojonymi winogronami dekoruję tartę.