Sposób przygotowania:
Winogronowe ciasto toskańskieRozczyn:
Drożdże należy wymieszać z 1/4 szklanki ciepłej wody (nie może być gorąca) i odstawić pod przykryciem - na 10 minut.
Ciasto drożdzowe:
W dużej misce należy wymieszać mąkę, cukier i sól.
W połączonych składnikach zrobić wgłębienie, w które należy wlać drożdże i pozostałą wodę.
Całość wymieszać łyżką, a następnie dokładnie wyrobić za pomocą dłoni - do uzyskania jednolitej i elastycznej konsystencji (ciasto powinno odchodzić od rąk.)
Mię z zawartością przykryć bawełnianą szmatką i odstawić w ciepłe miejsce - na około 1 h.
(Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.)
Całe ciasto:
Podrośnięte ciasto należy podzielić na 2 równe części.
Każdą z nich rozwałkować na grubość 1,5-2 cm, a następnie pierwszy pacek ułożyć na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Kolejno umieścić 1/2 winogron, posypać 2 łyżkami cukru, przykryć kolejnym rozwałkowanym plackiem, a brzegi obu kawałków ciasta - dokładnie kleić.
W wierzch delikatnie wgnieść resztę winogrona i posypać pozostałym cukrem.
Ciasto odstawić na kolejne 30-40 - aby podrosło.
Pieczenie:
Ciasto piec 40-50 minut w 180 stopniach.
(Nie trzeba rozgrzewać piekarnika.)
SylaUla