Sztangiel

Sztangiel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Winogronowe lizaki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kostki cukru zalać 3 łyżkami zimnej wody w garnku z nierdzewnej stali. powoli podgrzewać

Winogronowe lizaki

Składniki:

Winogronowe lizaki

 

  • 12 dag cukru w kostkach
  • 30 dużych winogron
  • 5 dag ziaren sezamowych
  • torebka kolorowej posypki
  • jabłko

Sposób przygotowania:

Winogronowe lizaki
Kostki cukru zalać 3 łyżkami zimnej wody w garnku z nierdzewnej stali. powoli podgrzewać na najmniejszym ogniu aż powstanie jasny karmel. Zdjąć z ognia. Sezam i posypkę przesypać do miseczek. jabłko przekroić na pół, obie połówki położyć na talerzyku płaską stroną do spodu. Winogrona umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, nabić na patyczki do szaszłyków. Winogrona zanurzać w gorącym karmelu, a potem w sezamie lub w kolorowej posypce i od razu wbijać w połówki jabłka.