Sposób przygotowania:
Wiosenna babka białkowa
Jeżeli po zrobieniu innego ciasta ( np; u mnie napoleonka czy rafaello na krakersach ) zostają nam białka, możemy zrobić taką mięciutką i puszystą babkę białkową. Miękką margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy 1 żółtko. Białko od tego żółtka dorzucamy do pozostałych białek. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i powoli dodajemy do masy, mieszając delikatnie łyżką. Do blaszki keksowej wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką wylewamy około 2/3 ciasta. Do reszty ciasta dodajemy 1 łyżeczkę herbaty matcha ( zielona sproszkowana herbata ) i dokładnie mieszamy. Zieloną masę wylewamy wzdłuż formy na jasne ciasto i mieszamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 50-55 minut - najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem. Upieczoną babkę posypujemy cukrem pudrem. Można polukrować lub polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować. SMACZNEGO :)