AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Wiosenna babka białkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wiosenna zielona i puszysta babka zrobiona z pozostałych białek, z dodatkiem zielonej herbaty matcha.

Wiosenna babka białkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenna babka białkowa

 

  • 125 g margaryny
  • 1 całe średnie jajko
  • 4 białka ze średnich jajek
  • niepełna szklanka cukru
  • 16 g cukier waniliowy
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka herbaty matcha.

Sposób przygotowania:

Wiosenna babka białkowa
Jeżeli po zrobieniu innego ciasta ( np; u mnie napoleonka czy rafaello na krakersach ) zostają nam białka, możemy zrobić taką mięciutką i puszystą babkę białkową. Miękką margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy 1 żółtko. Białko od tego żółtka dorzucamy do pozostałych białek. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i powoli dodajemy do masy, mieszając delikatnie łyżką. Do blaszki keksowej wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką wylewamy około 2/3 ciasta. Do reszty ciasta dodajemy 1 łyżeczkę herbaty matcha ( zielona sproszkowana herbata ) i dokładnie mieszamy. Zieloną masę wylewamy wzdłuż formy na jasne ciasto i mieszamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 50-55 minut - najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem. Upieczoną babkę posypujemy cukrem pudrem. Można polukrować lub polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować. SMACZNEGO :)
Wiosenna babka białkowa
Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem i mleko.
Wiosenna babka białkowa
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do masy.
Wiosenna babka białkowa
Około 2/3 masy wylewamy do foremki, do pozostałej części dodajemy herbatę matcha.
Wiosenna babka białkowa
Zieloną masę wylewamy wzdłuż formy na jasną masę, mieszamy. Pieczemy ok. 50-55 minut w 170 st.

Tagi:

jajko jajka