SUPERPRZEPIS

Babka białkowa z morelami i rodzynkami

  • 10
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Babka białkowa z morelami i rodzynkami Więcej zdjęć (2)

inspiracją była babka Anemon, ja zrobiłam ją po swojemu

Składniki:

Babka białkowa z morelami i rodzynkami

 

  • 10 białek
  • 1,5 szk mąki luksusowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szk cukru
  • 1 cukier waniliowy ( 6g )
  • 125 g margaryny Kasia
  • 3/4 szk rodzynek
  • 1 szk suszonych moreli
  • Lukier :
  • 3/4 szk cukru pudru
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kolorowa posypka do ciast

Sposób przygotowania:

Babka białkowa z morelami i rodzynkami
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Margarynę stopić i ostudzić.
Morele pokroić w kostkę.
Do mąki dodać rodzynki i morele i wymieszać.
Białka wlać do miski robota i ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym.
Do ubitych białek wlewać małym strumieniem wlewać margarynę nadal miksując.
Zmniejszyć obroty i dodawać mieszankę mąki z rodzynkami i morelami.
Całość połączyć.
Gotową masę przelać do formy babkowej z kominkiem ( ja użyłam silikonowej ).
Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 45 minut.
Po upieczeniu wyjąć babkę i przestudzić.
Utrzeć cukier puder z barwnikiem i sokiem cytrynowym i posmarować nim jeszcze letnią babkę aby lukier się ładnie rozpłynął.
Na koniec posypać po wierzchu babki posypkę.
Babka białkowa z morelami i rodzynkami
babka w całej swojej okazałości ............

Tagi:

ciasto