2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1484]

Wiosenna cytrynowa baba

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Miękka puszysta cytrynowa baba Wielkanocna z zielonym lukrem ozdobi Twój świąteczny stół,polecam gorąco z tego przepisu zawsze się udaje!

Wiosenna cytrynowa baba Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenna cytrynowa baba

 

 

  • Lukier:
  • 1 białko
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • zielony barwnik

 

  • Dodatkowo:
  • kandyzowane owoce

Sposób przygotowania:

Wiosenna cytrynowa baba
Żółtka oddzielić od białek i ubić na pianę z cukrem pudrem,margarynę rozpuścić i zimna dodać do masy żółtkowej dodać wyciśnięty sok z cytryny oraz startą skórkę,zmiksować.Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną oraz proszkiem do pieczenia,dodać do masy i ponownie wymieszać. Białka ubić osobno połączyć delikatnie z ciastem.Przelać całość do formy na babę z kominem- u mnie silikonowa więc jej nie natłuszczałam,metalową koniecznie natłuścić i wysypać bułką tartą.Piec 45 minut w temp 170*c Lukier: Białko ubić na sztywno dodać puder oraz barwnik zmiksować na lśniącą gładką masę. Udekorować zimną babę lukrem i kandyzowanymi pokrojonymi owocami.
Wiosenna cytrynowa baba
białka oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywno
Wiosenna cytrynowa baba
z cytryny wyciskamy sok a skórkę trzemy na tarce
Wiosenna cytrynowa baba
do masy dodajemy resztę składników miksujemy do połączenia
Wiosenna cytrynowa baba
wylewamy do formy na babkę z kominem i pieczemy

Tagi:

jajko jajka