madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Cytrynowa baba na drożdżach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na Wielkanocnym stole przede wszystkim musi znaleźć się baba , tutaj mamy o cytrynowym smaku i na drożdżach.

Cytrynowa baba na drożdżach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cytrynowa baba na drożdżach

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowa baba na drożdżach
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz mieszamy z trzema łyżkami mąki pszennej i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka jaj ucieramy na puszysty krem z resztą cukru, cały czas ucierając dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz sparzoną i otartą skórkę z cytryny, a także wyciśnięty z niej sok. Masło rozpuszczamy i studzimy, a następnie dodajemy do ciasta razem z wyrośniętymi drożdżami . Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około pól godziny. Po tym czasie dodajemy wcześniej sparzone wrzątkiem, odcedzone i obtoczone w mące rodzynki i wyrabiamy. Formę tak zwaną keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy ciasto które ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie smarujemy wierzch rozmąconym białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Cytrynowa baba na drożdżach
Przygotowujemy zaczyn z drożdży mleka cukru i mąki
Cytrynowa baba na drożdżach
Ucieramy żółtka jaj z resztą cukru na krem
Cytrynowa baba na drożdżach
Układamy ciasto w formie i odstawiamy w ciepłe miejsce