Sposób przygotowania:
Cytrynowa baba na drożdżach
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz mieszamy z trzema łyżkami mąki pszennej i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka jaj ucieramy na puszysty krem z resztą cukru, cały czas ucierając dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz sparzoną i otartą skórkę z cytryny, a także wyciśnięty z niej sok. Masło rozpuszczamy i studzimy, a następnie dodajemy do ciasta razem z wyrośniętymi drożdżami . Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około pól godziny. Po tym czasie dodajemy wcześniej sparzone wrzątkiem, odcedzone i obtoczone w mące rodzynki i wyrabiamy. Formę tak zwaną keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy ciasto które ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie smarujemy wierzch rozmąconym białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.