Sposób przygotowania:
Wiosenna Panna Cotta
Panna Cotta: Żelatynę należy zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 minut.Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i łyżeczką i wyskrobujemy ziarenka.Do rondelka wlewamy śmietankę i mleko,dodajemy cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę. Podgrzewamy, mieszając aż cukier się rozpuści.Zagotowujemy i szybko zestawiamy z ognia.Dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy energicznie, aż cała się rozpuści. Mieszankę wlewamy do foremek(polecam silikonowe). Odstawiamy do wystudzenia. Po ostudzeniu foremki przykrywamy kawałkiem folii i wstawiamy do lodówki do stężenia na ok.4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.Aby ułatwić wyjęcie deseru z foremek, można je włożyć na sekundę do gorącej wody Sos: Jagody wsypujemy do garnuszka, dodajemy cukier i złoty syrop. Gotujemy przez ok. 10 min aż część soku z owoców odparuje i zrobi się lekko zawiesisty sos po czym dodajemy maliny i jeszcze chwilkę gotujemy (uważając żeby maliny się nie rozpadły). Po tym czasie zdejmujemy z palnika i dodajemy przyprawy.studzimy.Deser wykładamy na talerzyk i podajemy z sosem owocowym.