Sposób przygotowania:
Wiosenna sałatka z kaszą gryczaną
Zaczynamy od ugotowania kaszy na sypko. Zagotowujemy 2 szklanki wody. Delikatnie ją solimy i dodajemy odrobinę oliwy. W dalszej kolejności wsypujemy kasze gryczaną. Gotujemy ją na małym ogniu, do momentu jak wchłonie wodę. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy by „doszła” . Studzimy. Z mleka przygotowujemy serek. W tym celu zagotowujemy mleko. Gdy zaczyna się podnosić dodajemy po odrobinie kwasku cytrynowego. Trzymamy mleko na ogniu jeszcze około 0,5 minuty, by wytraciły się dobrze grudki. Następnie ścięte mleko odstawiamy z ognia i odcedzamy serek na sicie. Studzimy. Rzodkiewkę i ogórka kroimy w plasterki. Cebule kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy Tak przygotowane składniki: kasza, serek, rzodkiewkę, ogórek i cebulę mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku. Porcjujemy na talerze. Przed podaniem oprószamy szczypiorkiem.