jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wiosenna sałatka z kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Uwielbiam ją za jej smak: moja ulubiona kasza, chrupiące warzywa i delikatny serek- MNIAM!!! Idealna na wiosnę:)

Wiosenna sałatka z kaszą gryczaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenna sałatka z kaszą gryczaną

 

  • Składniki:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej,
  • Jeden duży ogórek,
  • Około 5 rzodkiewek,
  • 1 cebula,
  • ¾- 1 litr mleka,
  • Około 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego,
  • Szczypiorek do posypania,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Sól ,
  • oliwa

 

Sposób przygotowania:

Wiosenna sałatka z kaszą gryczaną
Zaczynamy od ugotowania kaszy na sypko. Zagotowujemy 2 szklanki wody. Delikatnie ją solimy i dodajemy odrobinę oliwy. W dalszej kolejności wsypujemy kasze gryczaną. Gotujemy ją na małym ogniu, do momentu jak wchłonie wodę. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy by „doszła” . Studzimy. Z mleka przygotowujemy serek. W tym celu zagotowujemy mleko. Gdy zaczyna się podnosić dodajemy po odrobinie kwasku cytrynowego. Trzymamy mleko na ogniu jeszcze około 0,5 minuty, by wytraciły się dobrze grudki. Następnie ścięte mleko odstawiamy z ognia i odcedzamy serek na sicie. Studzimy. Rzodkiewkę i ogórka kroimy w plasterki. Cebule kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy Tak przygotowane składniki: kasza, serek, rzodkiewkę, ogórek i cebulę mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku. Porcjujemy na talerze. Przed podaniem oprószamy szczypiorkiem.
Wiosenna sałatka z kaszą gryczaną
Kasze gotujemy na sypko z dodatkiem soli i oliwy
Wiosenna sałatka z kaszą gryczaną
Mleko zagotowujemy. Do gotującego dodajemy kwasek
Wiosenna sałatka z kaszą gryczaną
ścięte mleko odcedzamy, odcedzając uzyskane grudki
Wiosenna sałatka z kaszą gryczaną
Warzywa kroimy na mniejsze części: w plasterki i kostkę.