Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka na sałatce z kaszy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smażona pierś z kurczaka ułożona na sałatce z kaszy gryczanej.

Pierś z kurczaka na sałatce z kaszy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka na sałatce z kaszy

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • olej do smażenia
  • przyprawa do mięs - wg uznania
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej prażonej
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 garść natki pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki majonezu
  • ok. 12 sztuk cebulki marynowanej srebrnej

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka na sałatce z kaszy
Pierś z kurczaka przekroić wzdłuż na pół tak, żeby otrzymać 2 duże płaty. Mięso posypać z obu stron przyprawą do mięs i usmażyć na rumiano na oleju. Usmażone mięso ostudzić.Kaszę opłukać, przesypać do garnka, zalać szklanką wody, lekko posolić. Kaszę gotować na małym ogniu, pod przykryciem ok. 15 minut, co chwilę mieszając. Kaszę ostudzić. Kukurydzę odsączyć, natkę posiekać, cebulę pokroić w kostkę. Kukurydzę, cebulę i natkę dodać do kaszy. Dodać też do niej trochę soli i pieprzu i majonez. Dokładnie wymieszać. Sałatkę ułożyć na półmisku. Ostudzone mięso pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na sałatce. Cebulki przekroić na pół, ułożyć na sałatce.
Pierś z kurczaka na sałatce z kaszy
Płaty mięsa posypane przyprawą smażone na oleju.
Pierś z kurczaka na sałatce z kaszy
Kasza gryczana ugotowana do miękkości i ostudzona.
Pierś z kurczaka na sałatce z kaszy
Kukurydza cebula i natka pietruszki dodane do kaszy.
Pierś z kurczaka na sałatce z kaszy
Wymieszana z majonezem sałatka ułożona na podłużnym talerzu.