SUPERPRZEPIS

Wiosenna zupa z zielonym groszkiem

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Wiosenna zupa z zielonym groszkiem

Kiedy na działkach i straganach pojawiają się pierwsze warzywa to bardzo chętnie po nie sięgamy dlatego, że właśnie teraz są najlepsze tak jak ta zupa.

Składniki:

Wiosenna zupa z zielonym groszkiem

 

  • 2 skrzydełka drobiowe
  • 1 pęczek młodziutkiej marchewki
  • 2 młodziutkie pietruszki razem z nacią
  • liście pora i selera oraz lubczyku
  • 5 większych młodych ziemniaków
  • zielony groszek po wyłuskaniu 1 szklanka
  • zielony koperek
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Wiosenna zupa z zielonym groszkiem

ETAP 1:

Wiosenna zupa z zielonym groszkiem
Zupę zaczynamy od zagotowania skrzydełek.

Do garnka wlać 1,5 litra wody dodać zielone liście selera, pory, lubczyku i pietruszkę oraz skrzydełka, przykryć i zagotować

ETAP 2:

Wiosenna zupa z zielonym groszkiem
Zielony groszek wyłuskać ze strączków i dodac do zupy.

Po zagotowaniu do garnka dodać ziemniaki pokrojone w niezbyt dużą kostkę, obrane marchewki w całości wyłuskany zielony groszek, dosypać 1 łyżeczkę jarzynki i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, przykryć i gotować do miękkości na koniec dodać śmietanę i zagotować, przed podaniem doprawić do smaku i dodać posiekany koperek.