SUPERPRZEPIS

Wiosenne orzechowo-waniliowe ciasteczka

  • 10
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Wiosenne orzechowo-waniliowe ciasteczka Więcej zdjęć (18)

Pyszne, bardzo kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka orzechowo-waniliowe. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki:

Wiosenne orzechowo-waniliowe ciasteczka

 

 

  • Lukier:
  • około 40 ml mleka
  • około 5-6 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania:

Wiosenne orzechowo-waniliowe ciasteczka
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Gdy masa stanie się puszysta dodajemy po jednym żółtku oraz ekstrakt waniliowy. Do połączonych składników partiami wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól oraz zmielone orzechy. Miksujemy tylko do połączenia się wszystkich składników.

Zawartość miski przekładamy na blat i formujemy kulę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 st przez około 10-12 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciastek i trzeba go dostosować do ich grubości i wielkości.

Upieczone i ostudzone ciasteczka dekorujemy kolorowymi lukrami. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Lukier:

Mleko dokładnie ucieramy z cukrem pudrem. Jeśli lukier będzie zbyt luźny dodajemy cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty odrobinę mleka. Gotowy lukier dzielimy na mniejsze porcje. Do każdej dajemy niewielką ilość barwnika w proszku i dokładnie mieszamy. Gotowym lukrem dekorujemy ciasteczka.
Wiosenne orzechowo-waniliowe ciasteczka
Do miski dajemy miękkie masło lub margarynę oraz cukier puder
Wiosenne orzechowo-waniliowe ciasteczka
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem
Wiosenne orzechowo-waniliowe ciasteczka
Do utartych składników dodajemy po jednym żółtku
Wiosenne orzechowo-waniliowe ciasteczka
Do połączonych składników dodajemy ekstrakt waniliowy
Wiosenne orzechowo-waniliowe ciasteczka
Do połączonych składników dodajemy sypkie składniki
Wiosenne orzechowo-waniliowe ciasteczka
Miksujemy do tylko połączenia składników
Wiosenne orzechowo-waniliowe ciasteczka
Z ciasta formujemy kulę
Wiosenne orzechowo-waniliowe ciasteczka
Ciasto rozwałkowujemy na grubość na grubość 3-4 mm
Wiosenne orzechowo-waniliowe ciasteczka
Wykrawamy ciasteczka
Wiosenne orzechowo-waniliowe ciasteczka
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Wiosenne orzechowo-waniliowe ciasteczka
Pieczemy w 180 st około 10-12 minut
Wiosenne orzechowo-waniliowe ciasteczka
Z mleka i cukru pudru przygotowujemy lukier
Wiosenne orzechowo-waniliowe ciasteczka
Dodajemy odrobinę barwnika w proszku
Wiosenne orzechowo-waniliowe ciasteczka
Lukrem dekorujemy ciasteczka
Wiosenne orzechowo-waniliowe ciasteczka
Pyszne kruche wiosenne ciasteczka
Wiosenne orzechowo-waniliowe ciasteczka
Pyszne ciasteczka orzechowo-waniliowe
Wiosenne orzechowo-waniliowe ciasteczka
Idealne do kawy lub herbaty