Sposób przygotowania:
Wiosenny bigosik Eliprzygotowanie kapusty

Zdjąć ciemne zewnętrzne liście, opłukać i pokroić. kapustę wyłożyć do sita do gotowania na parze.
przygotowanie kapusty cd

Białą część kapusty poszatkować i wyłożyć na ciemne liście.
przygotowanie kapusty cd

Kiszoną kapustę włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie i zalać wodą.
Na wierzch położyć sito ze świeżą kapustą i gotować aż kapusty będą prawie miękkie.
przygotowanie kiełbasy

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie kiełbasy cd

Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić w kostkę.
przygotowanie kiełbasy cd

Na patelni rozgrzać smalec ze skwarkami, dodać kiełbasę i przesmażyć.
przygotowanie kiełbasy cd

Do kiełbasy dodać cebulę i dalej razem smaży,c aż cebula się zeszkli.
przygotowanie pozostałych składników

Boczek wędzony ugotować i pokroić w kostkę.
przygotowanie pozostałych składników cd

Duszoną szynkę wyjąć z sosu i pokroić w kostkę.
przygotowanie bigosu

Ugotowaną kiszoną kapustę przełożyć do dużego garnka
przygotowanie bigosu cd

Do kiszonej kapusty dodać ugotowaną na parze świeżą kapustę.
przygotowanie bigosu cd

Do kapusty dodać mięso, boczek, kiełbasę, koncentrat pomidorowy, sos z duszonego mięsa, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Całość wymieszać i razem przegotować. Bigos podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego!
gusia1000