eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Wiosenny bigosik Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam bigos z młodej kapusty kiszonej i świeżej. Dodałam mięso z sosem które zostało mi z poprzedniego obiadu, kiełbasę i boczek wędzony.

Wiosenny bigosik Eli

Składniki:

Wiosenny bigosik Eli

warzywa

  • 1 kg kiszonej młodej kapusty
  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 cebule

mięsa

  • 600 g kiełbasy podwawelskiej
  • 400 g surowego wędzonego boczku
  • 500 g duszonej szynki z poprzedniego dnia + sos
  • 2 łyżki smalcu ze skwarkami

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Wiosenny bigosik Eli

przygotowanie kapusty

Wiosenny bigosik Eli
Opłukane ciemne zewnętrzne liście pokroić.

Zdjąć ciemne zewnętrzne liście, opłukać i pokroić. kapustę wyłożyć do sita do gotowania na parze.

przygotowanie kapusty cd

Wiosenny bigosik Eli
Poszatkować białą część młodej kapusty...

Białą część kapusty poszatkować i wyłożyć na ciemne liście.

przygotowanie kapusty cd

Wiosenny bigosik Eli

Kiszoną kapustę włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie i zalać wodą.

Na wierzch położyć sito ze świeżą kapustą i gotować aż kapusty będą prawie miękkie.

przygotowanie kiełbasy

Wiosenny bigosik Eli
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie kiełbasy cd

Wiosenny bigosik Eli
Obraną z osłonek kiełbasę pokroić w kostkę.

Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić w kostkę.

przygotowanie kiełbasy cd

Wiosenny bigosik Eli
Kiełbasę przesmażyć na smalcu ze skwarkami.

Na patelni rozgrzać smalec ze skwarkami, dodać kiełbasę i przesmażyć.

przygotowanie kiełbasy cd

Wiosenny bigosik Eli
Do kiełbasy dodać cebulę i jeszcze razem smażyć.

Do kiełbasy dodać cebulę i dalej razem smaży,c aż cebula się zeszkli.

przygotowanie pozostałych składników

Wiosenny bigosik Eli
Pokroić w kostkę ugotowany boczek.

Boczek wędzony ugotować i pokroić w kostkę.

przygotowanie pozostałych składników cd

Wiosenny bigosik Eli
Duszoną szynkę pokroić w kostkę.

Duszoną szynkę wyjąć z sosu i pokroić w kostkę.

przygotowanie bigosu

Wiosenny bigosik Eli
Kiszoną kapustę przełożyć do dużego garnka.

Ugotowaną kiszoną kapustę przełożyć do dużego garnka

przygotowanie bigosu cd

Wiosenny bigosik Eli
Do kiszonej kapusty dodać kapustę świeżą.

Do kiszonej kapusty dodać ugotowaną na parze świeżą kapustę.

przygotowanie bigosu cd

Wiosenny bigosik Eli
Do kapusty dodać pozostałe składniki, doprawić i przegotować.

Do kapusty dodać mięso, boczek, kiełbasę, koncentrat pomidorowy, sos z duszonego mięsa, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

Całość wymieszać i razem przegotować. Bigos podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego!


Tagi:

danie bigos