Sposób przygotowania:
Wiosenny bigosik Eliprzygotowanie kapusty
Zdjąć ciemne zewnętrzne liście, opłukać i pokroić. kapustę wyłożyć do sita do gotowania na parze.
przygotowanie kapusty cd
Białą część kapusty poszatkować i wyłożyć na ciemne liście.
przygotowanie kapusty cd
Kiszoną kapustę włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie i zalać wodą.
Na wierzch położyć sito ze świeżą kapustą i gotować aż kapusty będą prawie miękkie.
przygotowanie kiełbasy
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie kiełbasy cd
Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić w kostkę.
przygotowanie kiełbasy cd
Na patelni rozgrzać smalec ze skwarkami, dodać kiełbasę i przesmażyć.
przygotowanie kiełbasy cd
Do kiełbasy dodać cebulę i dalej razem smaży,c aż cebula się zeszkli.
przygotowanie pozostałych składników
Boczek wędzony ugotować i pokroić w kostkę.
przygotowanie pozostałych składników cd
Duszoną szynkę wyjąć z sosu i pokroić w kostkę.
przygotowanie bigosu
Ugotowaną kiszoną kapustę przełożyć do dużego garnka
przygotowanie bigosu cd
Do kiszonej kapusty dodać ugotowaną na parze świeżą kapustę.
przygotowanie bigosu cd
Do kapusty dodać mięso, boczek, kiełbasę, koncentrat pomidorowy, sos z duszonego mięsa, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Całość wymieszać i razem przegotować. Bigos podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego!
gusia1000