Tradycyjny bigos

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bigos... przepisów na to jedno z najbardziej klasycznych potraw kuchni polskiej jest tyle ile gospodyń.Mój bigos przygotowuję tylko i wyłącznie z kiszonej ( a nie kwaszonej) kapusty.

Tradycyjny bigos Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tradycyjny bigos

 

  • 2000 g kiszonej kapusty
  • 500 g wieprzowej łopatki
  • 350 g kiełbasy
  • 350 g pieczonego boczku
  • 250 g pieczarek
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki suszonych śliwek
  • kilka plasterków suszonych jabłek
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1/2 łyżeczki mielonych liści laurowych
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjny bigos
Mięso kroimy w kawałki, kiełbasę i boczek w kostkę, cebulę również. Kiełbasę i boczek wrzucamy na suchą patelnię i delikatnie przesmażamy, następnie dodajemy cebulę. Podsmażone wędliny wrzucamy do garnka, w którym będzie się dusił bigos. Na patelnię z wysmażonym tłuszczem wkładamy pokrojone mięso i je przesmażamy, przekładamy do garnka. Pieczarki kroimy w kostkę i również przesmażamy, wkładamy do garnka. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i kroimy ją na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka z mięsem. Po kolei dodajemy suszone grzyby, suszone śliwki i jabłka, przyprawy, koncentrat i wszystko zalewamy winem. Garnek stawiamy na małym gazie, przykrywamy i dusimy przez około godzinę, raz na jakiś czas mieszając. Kapusta puści sok, więc ja nie podlewam jej wodą. Bigos wyłączamy, odstawiamy w zimne miejsce, a następnego dnia znowu podgrzewamy. Czynność tę powtarzamy przez kolejne 3 dni.
Tradycyjny bigos
Wszystkie składniki bigosu powinny się dusić na małym ogniu.
Tradycyjny bigos
Bigos podgrzewamy i studzimy kilkakrotnie.