2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

Wiosenny omlet z fetą i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Zdrowa propozycja na wiosenne śniadanie z udziałem jajek, szpinaku i sera feta polecam dla osób lubiących śniadania na ciepło.

Wiosenny omlet z fetą i szpinakiem

Składniki:

Wiosenny omlet z fetą i szpinakiem

 

  • 2 jajka wiejskie
  • 50 g serka feta
  • 2 małe cebule dymki ze szczypiorem
  • 3 zielone oliwki z zalewy
  • 1 łyżka masła
  • garść świeżego szpinaku
  • szczypta pieprzu świeżo mielonego do smaku

Sposób przygotowania:

Wiosenny omlet z fetą i szpinakiem

ETAP 1:

Wiosenny omlet z fetą i szpinakiem
szpinak i cebulkę siekamy nozem na desce

Szpinak płuczę pod bieżącą wodą, tak samo dymkę, siekam drobno. Szczypiorek kroję osobno.

ETAP 2:

Wiosenny omlet z fetą i szpinakiem
podduszam całość na masełku na patelni aż się zeszkli

Na patelni rozpuszczam masło wrzucam cebulkę bez szczypioru ze szpinakiem, podduszam około dwie minuty, jajka roztrzepuję w miseczce z niewielką ilością pieprzu, wlewam na podduszoną zieleninę.

ETAP 3:

Wiosenny omlet z fetą i szpinakiem
zalewamy jajkami dodajemy pokrojony ser feta trzymamy aż omlet się zetnie

Posypuję pokrojonym serem feta, oraz oliwkami i częścią szczypioru, trzymam na patelni na wolnym ogniu aż masa całkowicie się zetnie.
Zsuwam omlet delikatnie na talerz. Posypuję posiekanym szczypiorkiem.

Tagi:

omlet dania