Sposób przygotowania:
Wielkanocne muffinkiETAP 1
Szpinak rozmrażamy. Rozmrożony odciskamy wody i miksujemy wraz z olejem.
ETAP 2
Jajka przekładamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę.
Do ubitych jajek dodajemy mąki oraz proszek do pieczenia.
Po wymieszaniu składników dodajemy szpinak zmiksowany z olejem. Ponownie całość miksujemy.
ETAP 3
Szpinakowe ciasto wykładamy do przygotowanych foremek na muffiny. Ciasto wykładamy do ¾ ich wysokości. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 25 minut w 180°C.
Po upieczeniu studzimy.
ETAP 4
Z przestudzonych babeczek ścinamy wierzchy, które przekładamy do miski i rozkruszamy w dłoniach.
ETAP 5
WYKOŃCZENIE: Żelatynę rozpuszczamy w ok 1/3 szklanki wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier. Gdy ten dokładnie się połączy wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy.
Gotową śmietankę przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy ją na ścięte babeczki. Wierzch posypujemy od razu dokładnie pokruszonym ciastem. Od razu też wbijamy jajka, by przykleiły się one do śmietanki.
Całość posypujemy kwiatuszkami.
Muffinki odkładamy do chłodu na około 30 minut, by śmietanka dokładnie zastygła i gotowe.
Magdalena88
Marika-
petronella