SUPERPRZEPIS

Wielkanocne muffinki

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 24
Wielkanocne muffinki Więcej zdjęć (5)

To wprost wymarzony deser na Wielkanoc. Kolorowy, wiosenny, szybki w przygotowaniu i pyszny.
Takie muffiny to nie tylko oryginalny deser, ale ozdoba świątecznego stołu.

Składniki:

Wielkanocne muffinki

SKŁADNIKI

  • 2 jajka,
  • 220 gram mrożonego szpinaku (rozdrobnionego),
  • 3/4 szklanka mąki tortowej,
  • 0,5 szklanka mąki krupczatki,
  • 0,5 szklanka oleju rzepakowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 110 gram cukru kryształu

ŚMIETANKA

  • 300 ml śmietanki 30%,
  • 2 kopiate łyżeczki żelatyny,
  • Cukier puder do smaku (około 1 łyżka)
  • Dodatkowo:
  • Czekoladowe jajeczka do dekoracji,
  • Kolorowa posypka, kwiatuszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wielkanocne muffinki

ETAP 1

Wielkanocne muffinki
Szpinak miksujemy z olejem rzepakowym

Szpinak rozmrażamy. Rozmrożony odciskamy wody i miksujemy wraz z olejem.

ETAP 2

Wielkanocne muffinki
Do gotowego ciasta dodajemy szpinak

Jajka przekładamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę.
Do ubitych jajek dodajemy mąki oraz proszek do pieczenia.

Po wymieszaniu składników dodajemy szpinak zmiksowany z olejem. Ponownie całość miksujemy.

ETAP 3

Wielkanocne muffinki
szpinakowym ciastem wypełniamy formy na muffiny

Szpinakowe ciasto wykładamy do przygotowanych foremek na muffiny. Ciasto wykładamy do ¾ ich wysokości. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy około 25 minut w 180°C.

Po upieczeniu studzimy.

ETAP 4

Wielkanocne muffinki
Ścięte wierzchy rozkruszamy w dłoniach

Z przestudzonych babeczek ścinamy wierzchy, które przekładamy do miski i rozkruszamy w dłoniach.

ETAP 5

Wielkanocne muffinki
Gotową śmietankę wyciskamy na ścięte babeczki

WYKOŃCZENIE: Żelatynę rozpuszczamy w ok 1/3 szklanki wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier. Gdy ten dokładnie się połączy wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy.

Gotową śmietankę przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy ją na ścięte babeczki. Wierzch posypujemy od razu dokładnie pokruszonym ciastem. Od razu też wbijamy jajka, by przykleiły się one do śmietanki.

Całość posypujemy kwiatuszkami.
Muffinki odkładamy do chłodu na około 30 minut, by śmietanka dokładnie zastygła i gotowe.