wiosenny ryż z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

świetne danie z nutką wiosennego smaku kopru.

wiosenny ryż z warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

wiosenny ryż z warzywami

 

  • Szklanka ryżu
  • 2 papryki(mogą być różnego koloru)
  • 3-4 marchewki
  • 1/4 selera
  • 1 mała pietruszka
  • biała częśc pora
  • mała cebula
  • 2 pomidory
  • sól, pieprz ziołowy
  • garśc kopru
  • olej

Sposób przygotowania:

wiosenny ryż z warzywami
Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Marchew, seler pietruszkę kroimy w słupki. Cebulę i por w półplastry. Paprykę w niedługie paski. Na rozgrzany olej wsypujemy cebulę, podsmażamy chwilę, nastepnie dorzucamy pozostałe warzywa, solimy. Smażymy około 5 minut często mieszając. Po 5 minutach zalewamy warzywa szklanką wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wrzucamy obrane ze skorki i pokrojone w kostke pomidory oraz ryż. Dusimy dalej do miękkości wszystkich składników w razie potrzeby dolewając trochę wody. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym oraz wrzucamy posiekany koper. Smacznego.
wiosenny ryż z warzywami
kroimy wszystkie warzywa w paski słupki plastry i półplastry
wiosenny ryż z warzywami
Do cebuli dorzucamy pozostałe warzywa następnie dusimy je

Tagi:

ryż