monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Wiosenny torcik w trzech kolorach

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Serdecznie zapraszam na kolorowy, delikatny i lekki torcik w pięknych kolorach:) na paterze słonecznie i kolorowa jak za oknami:) zapraszam:)

Wiosenny torcik w trzech kolorach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenny torcik w trzech kolorach

 

  • Masa pomarańczowa:
  • 200 ml soku typu pysio, kubuś w pomarańczowym kolorze
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 czubata łyżka żelatyny
  • Masa różowa:
  • 150 g kremówki
  • 2 czubate łyżki dżemu truskawkowego
  • 2 łyżeczki galaretki truskawkowej
  • Masa żółta:
  • 250 g kremówki
  • 200 g ananasa z puszki
  • 1 zagęstnik do śmietany
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 opakowanie szafranu
  • Dodatkowo:
  • 9 okrągłych biszkoptów
  • 1 kiwi
  • 2 mandarynki
  • 3 plastry ananasa z puszki
  • Składniki na tortownicę 17 cm

 

Sposób przygotowania:

Wiosenny torcik w trzech kolorach
Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową. Masa pomarańczowa: Sok przelać do rondelka. Delikatnie podgrzać. W 2 łyżkach wrzątku rozpuścić żelatynę i cienkim strumieniem wlewać do soku. Dobrze wymieszać i ostudzić. Do miski przelać jogurt i wymieszać z cukrem pudrem. Następnie po jednej łyżce dodawać jogurt do soku,cały czas mieszając ( można rózgą lub łyżką). Biszkopty przyciąć na jednym z końców aby się nie chwiały w tortownicy i wyłożyć nimi tortownicę dookoła. Następnie delikatnie przelać pomarańczową masę i wstawić na 30 minut do zamrażalnika. Masa różowa: Do garnka przełożyć dżem i dodać do niego łyżkę wody. Mieszać i ogrzewać aż dżem stanie się płynny. Dodać proszek galaretki i dobrze wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Następnie kremówkę ubić na sztywno i po łyżce dodawać ostudzony płynny dżem. Różowy krem wyłożyć na pomarańczowy i odłożyć do lodówki na kolejne 30 minut. Masa żółta: Ananasa zmiksować w blenderze. Mocno odcisnąć sok. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. W połowie ubijania dodać szafran. Następnie dodać ananasa i delikatnie wymieszać. Nałożyć masę na masę różową przykrywając biszkopty. Odłożyć na noc do lodówki. Dekoracja: Przed podaniem udekorować owocami w dowolny sposób. Smacznego! * spożyć w ciągu jednego dnia ponieważ ananas powoduje rozpłynięcie się żółtej masy:(.
Wiosenny torcik w trzech kolorach
torcik wiosenny w przekroju
Wiosenny torcik w trzech kolorach
do pogrzanego soku dodać rozpuszczoną żelatynę
Wiosenny torcik w trzech kolorach
biszkoptami wyłożyć torownice i wylać delikatnie masę
Wiosenny torcik w trzech kolorach
do rozpuszczonego dzęmu dodać galaretkę

Tagi:

biszkopt