Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Tort galaretkowy z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny orzeźwiajacy tort owocowy

Tort galaretkowy z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort galaretkowy z brzoskwiniami

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 0,5 l smietany 30%
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyzeczki zelatyny
  • 1 galaretka truskawkowa
  • Puszka brzoskwiń
  • Czekolada mleczna

 

Sposób przygotowania:

Tort galaretkowy z brzoskwiniami
Galaretkę przygotować w połowie podanej na opakowaniu ilości wody. Odstawić do stężenia.
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier i zimną żelatynę. Galaretkę pokroic na małe kawałki i wsypac do masy. Miksowac razem aż do osiągnięcia oczekiwanego efektu masy.
Biszkopta przeciąć na pół. Posmarowac masą, przyłożyc drugim biszkoptem, znów posmarować masą i ułożyc brzoskwinie. Posypać startą lub pokrojoną czekoladą.
Tort galaretkowy z brzoskwiniami
biszkopta przecinamy na pół dopiero gdy bedzie zimny
Tort galaretkowy z brzoskwiniami
gdy galaretka stężeje tniemy ją na mniejsze kawałki
Tort galaretkowy z brzoskwiniami
galaretkę dodajemy do masy i miksujemy na mniejsze kawałki
Tort galaretkowy z brzoskwiniami
brzoskwinie powinny byc pocięte na cienkie ćwiartki