misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Poczujmy smak wiosny czyli nowalijki!

Wiosna na waflach

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Tradycyjne i bardzo zdrowe połączenie twarogu i nowalijek z waflami ryżowymi...polecam te bombę witaminową...

Wiosna na waflach

Składniki:

Wiosna na waflach

 

  • 10 wafli extra cienkich ryżowych GOOD FOOD
  • 500 g sera białego (twarogu)
  • 2 czerwone cebule
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypioru
  • 10 liści sałaty masłowej
  • 10 małych liści do dekoracji
  • Ok. ½ szklanki mleka
  • 1 ½ -2 płaskiej łyżeczki soli

 

 

Sposób przygotowania:

Wiosna na waflach
Rzodkiewki umyć i 10 pokroić w cienkie pół plasterki, pozostałe 10 ponacinać delikatnie skórkę czerwoną 4 przecinającymi się liniami i w miejscu przecięcia się linii podważać tę skórkę tworząc kwiatek (rzodkiewki można na chwilę wrzucić do zimnej wody, łatwiej się będzie formować kwiatek). Cebulę obrać, 1 pokroić w cieniutkie plasterki do dekoracji a drugą w drobną kostkę. Szczypior umyć i pokroić drobno. Twaróg rozgniatamy widelcem dodając sól (do smaku) i mleko (mleka tyle aby uzyskać kremową konsystencję). Dodać pokrojoną rzodkiewkę i cebulę w kostkę oraz szczypior pozostawiając część do dekoracji. Na waflach kładziemy po 1 listku umytej i osuszonej sałaty i nakładamy masę twarożkową. Posypujemy masę szczypiorem i kładziemy kwiatki z rzodkiewki, małe listki sałaty oraz krążki czerwonej cebuli. SMACZNEGO!

Tagi:

sery sałata ser