madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Wiśniak 3

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto na bazie wiśni ale równie dobrze można zastąpić go innymi owocami i przygotować zamieniając odpowiednio rodzaj galaretki i kompotu

Wiśniak 3

Składniki:

Wiśniak 3

 

  • 1 jasny biszkopt
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 50 dag drylowanych wiśni
  • 2 szklanki wiśniowego kompotu
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1,5 kostki masla
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Wiśniak 3
Gotowy biszkopt ułożyć na blaszce wyłożonej papierem śniadaniowym.Jedną szklankę kompotu wiśniowego zagotować i rozpuścić w nim galaretkę wiśniową, w drugiej szklance kompotu rozmieszać z budyń waniliowy. Rozmieszany budyń wlać do kompotu z galaretką i mieszając zagotować, Odstawić do ostygnięcia , ale nie do całkowitego oziębienia. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, cały czas ucierając dodawać żółtka oddzielone od białek, a następnie po łyżce masy galaretkowo - budyniowej. Do powstałej masy dodać wcześniej ubite białka na sztywną pianę. Masę ułożyć na biszkopcie, a na niej delikatnie wciskając drylowane wiśnie. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.