Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Wiśnianka z lanymi kluseczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wiśnianka to jedyna zupa owocowa jaką jadłam w dzieciństwie. Moją wersję wzbogaciłam o lane kluseczki, ale również sprawdziłby się tutaj zwykły makaron.

Wiśnianka z lanymi kluseczkami

Składniki:

Wiśnianka z lanymi kluseczkami

 

LANE KLUSECZKI:

Sposób przygotowania:

Wiśnianka z lanymi kluseczkami
Przygotować lane kluseczki umieszczając wszystkie składniki na ciasto w miseczce. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 min.

Ciasto powinno być kleiste. Przetrzeć przez odpowiednie sito nad gotującą się i posoloną wodą. Zagotować.

Po ugotowaniu przelać zimną wodą.

Wiśnie wydrylowane lub nie zalać w garnku wodą, dodać cynamon i goździki. Gotować około 10 minut od momentu zagotowania się wody.

Na końcu posłodzić cukrem do smaku i zabielić śmietanką. Podawać razem z kluseczkami. Smacznego :)

Tagi:

zupa owocowa