SUPERPRZEPIS

Bułeczki z wiśniami

  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Bułeczki z wiśniami

Bułeczki do pracy, na piknik na śniadanie ze szklaneczką mleka. Przypominają mi moje dzieciństwo kiedy to własnie z mlekiem najbardziej mi smakowały. Nie przesłodzone, najlepsze jeszcze ciepłe.

Składniki:

Bułeczki z wiśniami

 

 

 

 

  • kruszonka:

 

 

  • pozostałe :

 

  • 1 jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Bułeczki z wiśniami

ETAP 1:

Bułeczki z wiśniami
zaczyn zarobiony odstawiony do wyrośnięcia

Do miski przekładam drożdże, dodaję 6 łyżek mleka letniego, mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję cukier szczyptę.

Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Bułeczki z wiśniami
ciasto zarobione w misce odstawione do wyrośnięcia

Do zaczynu dodaję resztę mąki przesianej, sól, mleko letnie które nam zostanie. Żółtka ubijam z cukrem i dodaję do składników. Łącze mikserem i dodaję na końcu masło roztopione zimne.

Ciasto można wyrabiać rękoma ja robię to mikserem.Odstawiam w ciepłe miejsce pod przykryciem na około godzinę aż ładnie urośnie.

ETAP 3:

Bułeczki z wiśniami
wiśnie wymieszane z mąką nałożone na porcję bułeczki

Przekładam na deskę podsypaną mąką zagniatam ponownie i dzielę na nieduże kawałki, które rozciągam palcami.Wiśnie mieszam w misce z mąką ziemniaczaną.

Wcześniej odsączam je z soku na sitku. Na każdym kawałku ciasta układam po 6-7 sztuk wiśni sklejam i formuję kulki.

ETAP 4:

Bułeczki z wiśniami
bułeczki uformowane w kulkę odstawione na blaszkę

Układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Odstawiam do wyrośnięcia.

Kruszonka:
W misce łączę mąkę z masłem na końcu dodaję cukier. Kruszonkę zagniatam palcami nie za długo bo cukier się rozpuści.

Bułeczki smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuję kruszonką i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut góra dół aż się zarumienią.


Tagi:

bułeczki