Sposób przygotowania:
Bułeczki z wiśniamiETAP 1:
Do miski przekładam drożdże, dodaję 6 łyżek mleka letniego, mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję cukier szczyptę.
Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Do zaczynu dodaję resztę mąki przesianej, sól, mleko letnie które nam zostanie. Żółtka ubijam z cukrem i dodaję do składników. Łącze mikserem i dodaję na końcu masło roztopione zimne.
Ciasto można wyrabiać rękoma ja robię to mikserem.Odstawiam w ciepłe miejsce pod przykryciem na około godzinę aż ładnie urośnie.
ETAP 3:
Przekładam na deskę podsypaną mąką zagniatam ponownie i dzielę na nieduże kawałki, które rozciągam palcami.Wiśnie mieszam w misce z mąką ziemniaczaną.
Wcześniej odsączam je z soku na sitku. Na każdym kawałku ciasta układam po 6-7 sztuk wiśni sklejam i formuję kulki.
ETAP 4:
Układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Odstawiam do wyrośnięcia.
Kruszonka:
W misce łączę mąkę z masłem na końcu dodaję cukier. Kruszonkę zagniatam palcami nie za długo bo cukier się rozpuści.
Bułeczki smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuję kruszonką i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut góra dół aż się zarumienią.