Sposób przygotowania:
Szarlotka jabłkowo-wiśniowa pod chmurką
Do przesianej mąki dodałam połowę cukru,proszek do pieczenia,cukier waniliowy.Wbiłam żółtka (białka wlałam do oddzielnego naczynia) ,wlałam śmietanę i włożyłam margarynę. Posiekałam ciasto nożem a następnie szybko zagniotłam. Mniejszą część ciasta włożyłam do zamrażarki. Dużą blachę do pieczenia (25*40cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i wylepiłam nie zamrożonym ciastem.Piekarnik nagrzałam do 175 stopni. Białka jaj ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę.Powoli wsypywałam cukier dalej ubijając.Na koniec dodałam kisiele. Na cieście rozsmarowałam wymieszane ze sobą mus i konfiturę. Wyjęłam zamrożone ciasto z zamrażarki i połowę starłam na grubej tarce na owoce.Na tą warstwę rozsmarowałam pianę z kisieli i białek i starłam resztę ciasta na wierzch. Wstawiłam blachę do nagrzanego piekarnika na ok.50 minut. Ciasto jest nie za słodkie,wilgotne i smaczne.
kołczu
Netka
edytaha
-Natka-