msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Szarlotka jabłkowo-wiśniowa pod chmurką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Poprzez dodanie konfitury i kisielu wiśniowego nadajemy nowy smak i kolor tradycyjnej szarlotce.

Szarlotka jabłkowo-wiśniowa pod chmurką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka jabłkowo-wiśniowa pod chmurką

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 jaj
  • 25 dag margaryny
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2\3 szklanki cukru ( o poj.250 ml)
  • 2 kisiele wiśniowe bez cukru
  • 300 ml konfitur wiśniowych
  • 600 ml gęstego musu jabłkowego na szarlotkę (u mnie z papierówek)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Szarlotka jabłkowo-wiśniowa pod chmurką
Do przesianej mąki dodałam połowę cukru,proszek do pieczenia,cukier waniliowy.Wbiłam żółtka (białka wlałam do oddzielnego naczynia) ,wlałam śmietanę i włożyłam margarynę. Posiekałam ciasto nożem a następnie szybko zagniotłam. Mniejszą część ciasta włożyłam do zamrażarki. Dużą blachę do pieczenia (25*40cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i wylepiłam nie zamrożonym ciastem.Piekarnik nagrzałam do 175 stopni. Białka jaj ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę.Powoli wsypywałam cukier dalej ubijając.Na koniec dodałam kisiele. Na cieście rozsmarowałam wymieszane ze sobą mus i konfiturę. Wyjęłam zamrożone ciasto z zamrażarki i połowę starłam na grubej tarce na owoce.Na tą warstwę rozsmarowałam pianę z kisieli i białek i starłam resztę ciasta na wierzch. Wstawiłam blachę do nagrzanego piekarnika na ok.50 minut. Ciasto jest nie za słodkie,wilgotne i smaczne.
Szarlotka jabłkowo-wiśniowa pod chmurką
Na blaszkę wyklejoną ciastem wykładamy masę jabłkowo wiśniową.
Szarlotka jabłkowo-wiśniowa pod chmurką
Na masę owocową ścieramy połowę zamrożonego ciasta.
Szarlotka jabłkowo-wiśniowa pod chmurką
Kolejno rozsmarowujemy pianę i ścieramy resztę ciasta.
Szarlotka jabłkowo-wiśniowa pod chmurką
Pieczemy ciasto przez ok.50 minut i serwujemy.