Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Wiśniowa kruszonka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

przepyszne ciasto w wiśniami

Wiśniowa kruszonka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiśniowa kruszonka

 

  • 1 margaryna
  • 25 dkg cukru pudru
  • 30 dkg mąki
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 1 kg wisni
  • 0,5 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Wiśniowa kruszonka
Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem pudrem. Kiedy ciasto wyrobi się na jednolita masę dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wyrobic ciasto. Odłożyć jedna czwartą. Wiekszośc rozłożyc na brytfance. Wisnie umyć i wydrylować, nastepnie rozrzucic je na cieście. Posypac cukrem. Pozostała, odłożoną częśc ciasta zetrzeć na tarce na wiśnie, albo drobno pokruszyć. Piec ok. godziny w 180 stopniach.
Wiśniowa kruszonka
ciasto w sam raz gdy sezon na wisnie jestw poelni
Wiśniowa kruszonka
wiśnie nalezy umyc i wydrylować przed dodaniem do ciasta
Wiśniowa kruszonka
ciasto wisniowe powinno piec się około godziny
Wiśniowa kruszonka
najlepiejs makuje jeszcze ciepłe zaraz po wyciagnięciu z pieca