jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wiśniowa zupa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To przepyszna, orzeźwiająca zupa, przywołująca smaki dzieciństwa. Można podać ją na ciepło lub zimno. W sezonie wiśniowym polecam zamrozić sobie kilka porcji, tych pysznych owoców, by i zimą cieszyć się jej smakiem.

Wiśniowa zupa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiśniowa zupa

SKŁADNIKI

  • 500 gram wiśni,
  • Ok 2 litry wody,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • Około 2-2,5 łyżki cukru do smaku (ilość cukru zależy od kwaskowości wiśni),
  • Około ¼ łyżeczki cynamonu do smaku,
  • 1,5 łyżki wiśniowego kisielu,
  • 200 gram ulubionego makaronu (u mnie cienkie wstążki),
  • Listki mięty, stokrotki, świeże owoce do podania

Sposób przygotowania:

Wiśniowa zupa

ETAP 1

Wiśniowa zupa
umyte wiśnie drylujemy

Owoce myjemy, po czym odsączamy z wody. Tak przygotowane drylujemy ręcznie lub za pomocą drylownicy.

ETAP 2

Wiśniowa zupa
owoce gotujemy do miękkości

Pozbawione pestek przekładamy do garnka. Zalewamy je około 1,5 l wody. Całość stawiamy na ogniu i gotujemy około 20 minut do momentu jak owoce zmiękną.

ETAP 3

Wiśniowa zupa
mąką zagęszczamy zupę

W pozostałej ilości wody rozpuszczamy kisiel wiśniowy. Gotującą zupę zagęszczamy przygotowaną mieszaniną.

ETAP 4

Wiśniowa zupa
zabielamy zupę

Całość zagotowujemy, słodzimy do smaku i doprawiamy cynamonem. Na koniec zupę zabielamy śmietaną.

ETAP 5

Wiśniowa zupa
makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu

Między czasie w oddzielnym garnku gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
Gotową, lekko przestudzoną zupę łączymy z makaronem, po czym porcjujemy na talerze. Tak przygotowaną dekorujemy listkami mięty, stokrotkami, świeżymi owocami i podajemy.


Tagi:

zupy wiśnie