mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Wiśniowiec z krokantem i budyniem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wiśniowiec powstał z mojego pomysłu, bardzo fajnie pasował do tego ciasta krokant:)

Wiśniowiec z krokantem i budyniem

Składniki:

Wiśniowiec z krokantem i budyniem

 

 

  • Masa wiśniowa:
  • słoik wiśni
  • 1-2 galaretki wiśniowe (w zależności jaki słoik wielki)

 

  • Masa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • pół kostki masła - 125 g

 

  • na wierzch - KROKANT:
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 1-2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Wiśniowiec z krokantem i budyniem
Budynie przygotować wg instrukcji podanej na opakowaniu. Ostudzony dodawać po łyżce do uprzednio roztartego masła.

Wiśnie wydrylować, włożyć do garnuszka i gotować na małym ogniu, aż sok zacznie lekko bulgotać, wsypać galaretki w proszku, mieszać, aż się rozpuści i zacznie tężeć, ew. dosłodzić, ale masa ma być kwaskowata.

Krokant: Na patelni rozpuścić masło, dodać wiórki z cukrem i prażyć na małym ogniu do uzyskania złotej posypki, ostudzić.

Ułożenie:
* biszkopt
* masa wiśniowa
* masa budyniowa
* krokant