Sposób przygotowania:
Wiśniowy torcik z cappuccino
BISZKOPT: •Szczypta soli, Białka oddzielamy od żółtek. Suche składniki (mąka, soda, proszek do pieczenia, kakao) mieszamy ze sobą. Do białek dodajemy sól i ubijamy je na sztywno. Do ubitych dajemy stopniowo cukier. Gdy ten się już rozpuści dodajemy stopniowo żółtka. Do puszystej masy dajemy sypkie składniki oraz wlewamy olej. Delikatnie mieszamy ciasto na najmniejszych obrotach. Gotowe wylewamy na przygotowaną tortownicę i pieczemy około 15 minut w 180˚C. Upieczony studzimy. MASA: Połowę mleka podgrzewamy. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń , żółtka oraz mąkę. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy do zagotowania i słodzimy do smaku. Gotowy budyń studzimy. Masło ucieramy. Do utartego dodajemy ostudzony budyń. na koniec dodajemy cappuccino. Całość dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na posmarowany marmoladą biszkopt.JOGURTOWA MASA: Galaretki wsypujemy do garnka i zalewamy szklanką przegotowanej wody. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy stopniowo jogurt. Na koniec wlewamy do całości lekko tężejącą galaretkę. Całość wylewamy na masę cappuccino i odstawiamy do lodówki by masa stężała. GALARETKA: Wiśnie odcedzamy. Po odcedzeniu uzyskujemy około 0,5 litry kompotu. Dolewamy do niego wodę i gotujemy (w sumie powinno być 1 litr ). W całości rozpuszczamy galaretkę. Studzimy. Na zastygniętej masie jogurtowej układamy wiśnie. Zalewamy je tężejąca galaretką i odstawiamy całość do zastygnięcia.