jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wiśniowy torcik z cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

W zbliżającym się sezonie truskawkowym można zrobić go na bazie jogurtu truskawkowego i z galaretką truskawkową. Zmieniając smak jogurtu i galaretki możemy wykonać go także z malinami, brzoskwiniami, jagodami itp.

Wiśniowy torcik z cappuccino Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiśniowy torcik z cappuccino

 

  • Tortownica 24 cm
  • Biszkopt:
  • 3 duże jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 płaska łyżka kakao,
  • 2 kopiate łyżki mąki,
  • Szczypta sody,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżki oleju,
  • Szczypta soli,
  • Dodatkowo:
  • Około 3-4 łyżki marmolady różanej
  • Ostudzony biszkopt smarujemy marmoladą.
  • Masa cappuccino:
  • 0,5 litra mleka,
  • 2 duże żółtka,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • Cukier do smaku (około 2 łyżki),
  • 1 kostka masła,
  • Około 4 łyżki sypkiego cappuccino
  • Jogurtowa masa:
  • 400 ml jogurtu o smaku wiśniowym,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 2 galaretki wiśniowe,
  • 1 szklanka wody
  • Wiśniowa galaretka:
  • 1 słoik kompotu z wiśni.
  • 2 galaretki wiśniowe,
  • Woda do dopełnienia (około 0,5 litra)

 

 

Sposób przygotowania:

Wiśniowy torcik z cappuccino
BISZKOPT: •Szczypta soli, Białka oddzielamy od żółtek. Suche składniki (mąka, soda, proszek do pieczenia, kakao) mieszamy ze sobą. Do białek dodajemy sól i ubijamy je na sztywno. Do ubitych dajemy stopniowo cukier. Gdy ten się już rozpuści dodajemy stopniowo żółtka. Do puszystej masy dajemy sypkie składniki oraz wlewamy olej. Delikatnie mieszamy ciasto na najmniejszych obrotach. Gotowe wylewamy na przygotowaną tortownicę i pieczemy około 15 minut w 180˚C. Upieczony studzimy. MASA: Połowę mleka podgrzewamy. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń , żółtka oraz mąkę. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy do zagotowania i słodzimy do smaku. Gotowy budyń studzimy. Masło ucieramy. Do utartego dodajemy ostudzony budyń. na koniec dodajemy cappuccino. Całość dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na posmarowany marmoladą biszkopt.JOGURTOWA MASA: Galaretki wsypujemy do garnka i zalewamy szklanką przegotowanej wody. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy stopniowo jogurt. Na koniec wlewamy do całości lekko tężejącą galaretkę. Całość wylewamy na masę cappuccino i odstawiamy do lodówki by masa stężała. GALARETKA: Wiśnie odcedzamy. Po odcedzeniu uzyskujemy około 0,5 litry kompotu. Dolewamy do niego wodę i gotujemy (w sumie powinno być 1 litr ). W całości rozpuszczamy galaretkę. Studzimy. Na zastygniętej masie jogurtowej układamy wiśnie. Zalewamy je tężejąca galaretką i odstawiamy całość do zastygnięcia.
Wiśniowy torcik z cappuccino
ciasto biszkoptowe wylewamy na tortownicę.
Wiśniowy torcik z cappuccino
masę cappucino wykładamy na upieczony biszkopt
Wiśniowy torcik z cappuccino
na masę wylewamy masę jogurtową. odstawiamy do zastygnięcia
Wiśniowy torcik z cappuccino
na zastygniętej masie układamy odsączone wiśnie