Sposób przygotowania:
Torcik o posmaku cappuccino
Biszkopt upiec wcześniej, najlepiej poprzedniego dnia. Można to zrobić wg mojego przepisu: https://gotujmy.pl/kakaowy-biszkopt-z-dwoch-jajek,przepisy,152797.htmlBiszkopt przekroić na 2 płaty, jeden umieścić w tortownicy. Sok wyciśnięty z cytryny wymieszać z 1 łyżką cukru pudru. Dolać do niego przegotowaną, zimną wodę (tyle, żeby razem było 1/3 szklanki płynu). Płat biszkoptu tortownicy nasączyć połową soku cytrynowego z wodą. Do mleka dodać proszek cappuccino i wymieszać. Dodać żelatynę i zostawić na chwilę, żeby napęczniała, a następnie rozpuścić ją. Ja rozpuszczam w mikrofalówce (ok. 30 sekund na pełnej mocy). Rozpuszczoną żelatynę lekko przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając do niej 4 łyżki cukru pudru. Do ubitej śmietany dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Na płat biszkoptu w tortownicy wyłożyć większość masy (trochę zostawić na wierzch). Na masę położyć drugi płat biszkoptu i nasączyć go resztą cytrynowego soku z wodą i cukrem. Na wierzchu rozsmarować resztę masy i udekorować pokrojonymi w plasterki truskawkami. Torcik schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.