lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Wywijaniec z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Postanowiłam zrobić Ciasto drożdżowe z makiem zainspirowałam się gwiazdą betlejemska Izy

Wywijaniec z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wywijaniec z makiem

 

  • 2 jajka
  • 100 g cukru kryształ
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 500 g mąki pszennej + 1 szklanka mąki dodatkowo
  • 30 g drożdży świeżych
  • 30 g roztopionej margaryny

Sposób przygotowania:

Wywijaniec z makiem
1. Do miski wsypuje mąką robię w niej dołek .2. Rozrabiam w letniej wodzie drożdże z cukrem i wlewam do dołka w mące.3. Mieszam łyżką aby zrobiła się zawiesina , zostawiam na 30 minut. 4. Teraz dodaje jajka cukier i margarynę letnią zagniatam ciasto i zostawiam na godzinę do wyrośnięcia . 5. Po godzinie dziele ciasto na 4 porcje i każdą wałkuje na placek 26 cm.  6. Kładę placek na niego mak gotowy z puszki i tak do ostatniego czwartego placka. 7. Na środek placka kładę szklankę i nacinam placek na około tak aby było parzyście . 8. Teraz po 2 kawałki ciasta odwracam od wewnątrz do zewnątrz.9. Piekę 15 minut w 200 stopniach , a potem zmniejszam do 170. 10. Polewam czekolada czarną z dodatkiem cukru ( rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami mleka)
Wywijaniec z makiem
Przygotowane ciasto drożdżowe dziele na cztery części
Wywijaniec z makiem
Podzielone ciasto wałkuje tak aby wyszły cztery placki
Wywijaniec z makiem
Nakładam gotowa mase makową z puszki na placki dociskając je lekko
Wywijaniec z makiem
Teraz nacinam placek na 16 części i wywijam je od wewnątrz do wewnątrz

Tagi:

jajko jajka