Sposób przygotowania:
Wywijaniec z makiem
1. Do miski wsypuje mąką robię w niej dołek .2. Rozrabiam w letniej wodzie drożdże z cukrem i wlewam do dołka w mące.3. Mieszam łyżką aby zrobiła się zawiesina , zostawiam na 30 minut. 4. Teraz dodaje jajka cukier i margarynę letnią zagniatam ciasto i zostawiam na godzinę do wyrośnięcia . 5. Po godzinie dziele ciasto na 4 porcje i każdą wałkuje na placek 26 cm. 6. Kładę placek na niego mak gotowy z puszki i tak do ostatniego czwartego placka. 7. Na środek placka kładę szklankę i nacinam placek na około tak aby było parzyście . 8. Teraz po 2 kawałki ciasta odwracam od wewnątrz do zewnątrz.9. Piekę 15 minut w 200 stopniach , a potem zmniejszam do 170. 10. Polewam czekolada czarną z dodatkiem cukru ( rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami mleka)