Ellen

Ellen

Kucharz
[Przepisów: 5]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Włoska fantazja - Pulpeciątka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kto powiedział, że włoskie spaghetti z klopsikami musi być z sosem pomidorowym i koniecznie z kluchami, które dla wielu są problematyczne w obsłudze?

Włoska fantazja - Pulpeciątka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Włoska fantazja - Pulpeciątka

 

  • Klopsiki:mięso indycze mielone(500g), sucha bułka pszenna, rosół drobiowy, przyprawy: sól,tymianek,bazylia.

 

  • Ulubiony makaron

 

  • fasolka szparagowa Hortex (70g), groszek zielony Hortex (50g), małe marcheweczki Hortex (70g), koperek świeży/mro

Sposób przygotowania:

Włoska fantazja - Pulpeciątka
Mięso indycze łączymy z namoczoną bułką pszenną i przyprawami. Formujemy klopsiki i gotujemy w bulionie drobiowym ok 10-15 minut. Do głębokiej patelni/garnka dajemy łyżkę zielonego pesto i przyprawy suche. Chwilę podsmażamy, a następnie wrzucamy mrożonkę Węgierską Hortex oraz pozostałe składniki. Zalewamy bulionem i dodajemy klopsiki. Przykrywamy i dusimy z 5-10 minut. Następnie odkrywamy i redukujemy płyn, aż powstanie nam sos. Możemy oczywiście wspomóc się mąką. Na koniec dodajemy odrobinę świeżego, pokrojonego koperku. Odstawiamy. Gotujemy makaron wg.przepisu, by był al dente. Wspaniale pasują kolorowe makarony. I gotowe!
Włoska fantazja - Pulpeciątka
Bulion drobiowy na skrzydełkach
Włoska fantazja - Pulpeciątka
Pupleciki z warzywami